عنوان مقاله: مروری بر جایگاه آخرتگرایی در مدیریت اسلامی و تأثیر آن در حوزة وظیفة برنامهریزی(1)
مولف/مترجم: محمدتقی طوبایی - دانشگاه امام صادق(ع)
موضوع: مدیریت اسلامی
سال انتشار(میلادی): 2005
وضعیت: تمام متن
منبع: دانشگاه امام صادق(ع)
تهیه و تنظیم: پایگاه مقالات مدیریت www.SYSTEM.parsiblog.com
چکیده: آخرتگرایی اصلی از اصول مدیریت اسلامی و برگرفته از اصل ایمان به معاد و حیات پس از مرگ است. این اصل به این حقیقت نظر دارد که هدف نهایی، حیات جاودان آخرت است و زندگانی دنیا تنها مقدمه برای آن حیات است (فإن الغایة القیامة، امیرالمؤمنین(ع)). این اصل نه تنها در حوزه اندیشه و نظر منشأ اثر است بلکه در حوزه عملکردها نیز باعث تأثیرهای قابل توجه و اساسی و تغییر و اصلاح جهت گیریهاست. آخرتگرایی در حقیقت چیزی نیست جز تلبس به ارزشهای الهی دین حق که ما را در مسیر مستقیم به سوی سعادت ابدی رهنمون میشود. در مدیریت اسلامی در حوزههای مختلف، این اصل دارای تأثیرهای اساسی میباشد و حیطه وظایف مدیریت بعنوان مهمترین حوزه بحث مشمول این تأثیرهای میباشد. مروری بر متون دینی و نگاهی به سیره و تاریخ پیشوایان و رهبران دینی در عرصههای مختلف تاریخ بشر به روشنی گویای این حقایق است. این اصل به روشنی در وظیفه برنامهریزی مدیریت بعنوان شالوده و اساس مدیریت منشأ تأثیر است که در این مقاله به تبیین تأثیر این اصل در حوزه وظیفه برنامهریزی و مؤلفههای آن پرداخته شده است. اشاره به تهی بودن و بیگانه بودن مکاتب مطرح امروز مدیریت از این اصل ارزشمند نیز از نظر دور نمانده است.
کلیدواژهها: مدیریت (اسلامی) ـ آخرتگرایی ـ برنامهریزی.
مقدمه
مدیریت یکی از رشتههای علوم انسانی است و میدانیم بسیاری از علوم انسانی بطور مستقیم بعدی از ابعاد وجود انسانی را مورد بحث و مطالعه قرار میدهند. البته لازم به ذکر است مدیریت از رشتههای علوم انسانی است که جنبه ثانویه دارند یعنی اینکه یک سلسله علوم قبلاً درباره انسان بحث کردهاند و این علم از نتایج آن مباحث استفاده میکند. بدیهی است تئوریها و مباحثی که در اینجا مطرح میشود با شناختی که از انسان و ماهیت او وجود دارد گره خورده است.
بدون اینکه نیاز به تفصیل و توضیح باشد باید گفت شناخت موجود در غرب نسبت به ماهیت انسان و حتی سیر تکاملی این شناخت، هنوز تعریف صحیح و مناسب و لازم از انسان را ارائه نکرده است چرا که تمسک به عقلی که به نور وحی روشن نشده باشد بیتردید افقهای معرفتی لازم را فراروی بشر قرار نمیدهد. از دیدگاه اسلام، انسان علاوه بر بعد مادی دارای جنبه غیرمادی و روح نیز هست.
بدیهی است چنین تعریف و شناختی از انسان بر خروجی و ستاده مباحث علوم انسانی و از جمله دانش مدیریت تأثیرهای اساسی دارد. مدیریت اسلامی، مقولهای است که بر مفهوم و تعریف مبتنی بر وحی از انسان استوار است و این مدیریت، مدیریتی است که سازگار و متناسب با ساخت، اهداف و خصائص جامعه اسلامی است. در مدیریت اسلامی اهداف متعالی و الهی که در پی توجه به نیازهای واقعی شکل میگیرند، به دست فراموشی سپرده نشدهاند.
با عنایت به آنچه گفته شد، تحقیق و پژوهش جهت تدوین مباحث مدیریت بر اساس نظام ارزشی اسلام یا همان مدیریت اسلامی، ضرورتی غیر قابل انکار است.
ما در این مقاله برآنیم تا پس از تبیین اصل آخرتگرایی و جایگاه آن در مدیریت اسلامی، به تبیین تأثیر آن در حوزه وظیفه برنامهریزی یعنی مهمترین وظیفه مدیریت بپردازیم، لازم به ذکر است آخرتگرایی مبتنی بر ایمان به معاد است که خود در برگیرنده اعتقاد به سایر اصول دین و اعتقادات نیز میباشد و شک نیست که این اعتقاد نه تنها در حوزه بینش و نگرش تأثیر قاطع دارد بلکه بر عملکرد و رفتارهای فردی و گروهی نیز فوقالعاده مؤثر است.
1- تبیین مفهوم آخرتگرایی
اعتقاد و ایمان به آخرت و زندگانی جاوید و درک مفهوم آخرتگرایی بر این اساس استوار است که در انسان حقیقتی وجود دارد که با متلاشی شدن بدن از بین نمیرود. اگر کسی به وجود این حقیقت اعتقاد نداشته باشد از معاد نیز نمیتواند تصور صحیحی داشته باشد. بنابراین نیاز به تفصیل در این باره نیست که از دیدگاه اسلام انسان دارای دو بعد مادی و غیر مادی است. بعد اصلی همان بعد غیر مادی یا روح است. پذیرش مسئله وجود روح غیر مادی در انسان است که اعتقاد به جاودانگی و پایانناپذیر بودن حیات انسان را در پی دارد.
پس با عنایت به چنین دیدگاهی است که حقیقت ابدی و فنا ناپذیر وجود انسان مورد توجه قرار گرفته، نیازهای حقیقی انسان مطرح شده و راه پاسخگویی به این نیازها ارائه میگردد. آری با عنایت به این نگرش است که میتوان به تحلیل صحیحی دربارة زندگی دنیا، زندگی آخرت و رابطة این دو با هم دست یافت.
دنیا و مواهب آن پاسخی است به نیازهای مادی و دنیوی، آخرت و حقایق آن پاسخی است به نیازهای اصیل و غیرمادی انسان. توجه به بعد مادی وجود و ارضای نیازهای مادی تنها وسیلهای است، برای حرکت در مسیر پاسخ به نیازهای حقیقی غیر مادی. دنیا و مواهب آن تنها مرکب و وسیلهای است برای رسیدن به مقصد و هدف نهایی که همانا سعادت در سرای جاوید آخرت است.
پس از این مقدمه اکنون اشارهای داریم به دیدگاه اسلام دربارة زندگانی دنیا و زندگانی آخرت و سپس به تبیین مفهوم آخرتگرایی میپردازیم.
1-1- زندگانی دنیا از دیدگاه اسلام
واژة دنیا مؤنث ادنی است، و از مادة دُنُو (بر وزن غُلُو) در اصل به معنی نزدیکی در مکان یا زمان یا منزلت و مقام است. سپس دنیا و ادنی گاه به موجودات کوچک که در دسترس قرار دارند در مقابل موجودات بزرگ اطلاق شده و گاه در موضوعهای پست در مقابل خوب و والا و گاه به نزدیک در مقابل دور اطلاق میگردیده است (مکارم شیرازی، 1363، ص 134).
خداوند سبحان در قرآن کریم در مواردی از زندگانی دنیا به تعبیر لهو و لعب یاد فرموده است، بعنوان مثال در آیه 64 سوره عنکبوت میفرماید:
«و این زندگی دنیا جز لهو و لعب چیزی نیست (جز سرگرمی و بازی مطلب دیگری در آن یافت نمیشود) و....».[1]
کلمة "لهو" به معنای هر چیز و هر کار بیهودهای است که انسان را از کار مهم و مفیدش باز بدارد و به خود مشغول سازد به تعبییر دیگر لهو یعنی هدفهای سرگرم کننده.
کلمة "لعب" به معنای کار و یا کارهای منظمی است با نظم خیالی و برای غرض خیالی مانند بازیهای کودکان (مکارم شیرازی، 1365، ص 357).
زندگی دنیا همانطور که به اعتباری لهو است، همینطور لعب نیز هست، برای اینکه فانی و زودگذر است، همچنان که بازیها اینگونهاند.
اما قرآن کریم با تعابیر دیگری نیز از دنیا یاد میکند که همانند تعبیر فوق اشاره به ماهیت حقیقی زندگی دنیا دارد، مثلاً آنرا متاع نامیده است:
«... زندگی دنیا در برابر زندگی آخرت جز چیز کوچکی نیست»[2] (سوره رعد: آیه 26)
متاع چیزی است که انسان از آن بهرهمند میشود، چیزی که خود آن هدف نباشد بلکه وسیلهای برای رسیدن به هدف باشد (طباطبایی، 1377، ص 502).
در بین احادیث و اخبار وارده از پیامبر (ص) و ائمه معصومین علیهم السلام نیز کم نیست روایاتی که زندگانی دنیا را با این قبیل تعابیر توصیف مینماید:
رسول خدا در ضمن وصایایی که به ابوذر غفاری مینمایند، میفرمایند:
«ای ابوذر! دنیا ملعون است و ملعون است هر چه که در دنیاست، مگر آنکه با آن رضای خدا طلب شود»[3] (الطبرسی، 1350، ص 462).
امیرمؤمنان علی(ع) میفرماید:
«شما را از دنیا میترسانم. زیرا منزلگاهی است برای کوچ کردن، نه منزلی برای همیشه ماندن. دنیا خود را با غرور و فریبندگی زینت داده و با زینت و زیبایی میفریبد...»[4] (نهج البلاغه: خطبه 113).
بدیهی است که اسلام هرگز نمیخواهد با این تعابیر و توصیفها ارزش مواهب الهی را در این جهان نفی کند، بلکه میخواهد با یک مقایسه صریح و روشن ارزش این زندگی را در برابر زندگی آخرت مجسم سازد و به انسان هشدار دهد که اسیر این مواهب نگشته بلکه امیر بر آنها گردد و هرگز سرمایه بزرگ خود و ارزشهای اصیل خویش را با مواهب مادی معاوضه نکند.
1-2- سرای آخرت و زندگی جاوید از دیدگاه اسلام
ایمان به زندگی جاوید و حیات اخروی یکی از اصول جهانبینی اسلامی و از ارکان ایمانی و اعتقادی دین مبین اسلام میباشد. پیامبران الهی ـ بدون استثنا ـ پس از اصل توحید، مهمترین اصلی که مردم را به آن متذکر کردهاند و ایمان به آن را از مردم خواستهاند، همین اصل است که در اصطلاح متکلمان اسلامی به نام "اصل معاد" معروف شده است. حال اگر معاد از چنین جایگاه والایی در ادیان آسمانی برخوردار است، در قرآن کریم که آخرین کتاب آسمانی و معجزه جاوید خاتم الانبیاء(ص) است، میبایست بحث معاد به تفصیل و همراه با دلایل قانعکننده ذکر شده باشد. مراجعه به قرآن کریم این مطلب را تأیید مینماید. قرآن، اهمیت فوقالعادهای برای بحث معاد قائل است که این موضوع از کثرت آیات وارده درباره معاد روشن میگردد.
برخی تعداد این آیات را بیش از دو هزار آیه دانستهاند که به احتمال، این تعداد، آیاتی که در آنها بطور غیرصریح به معاد اشاره شده و آیاتی که در آنها تصریح به معاد شده، همه را در برمیگیرد (سبحانی، 1375، ص 166).
قرآن مجید ایمان به آخرت یا روز آخر را برای سعادت بشر یک امر حتمی و لازم میشمارد. منبع و منشأ ایمان به زندگی جاوید و حیات اخروی نیز، قبل از هر چیز دیگر وحی الهی است که بوسیلة پیامبران به بشر ابلاغ شده است. یعنی پس از آنکه انسان، خدا را شناخت و به صدق گفتار پیامبران ایمان آورد و دانست که آنچه به عنوان وحی ابلاغ میکنند واقعاً از جانب پروردگار عالم و تخلف ناپذیر است، به روز قیامت و حیات جاوید اخروی که همه پیامبران ایمان به آن را مهمترین اصل پس از توحید معرفی کردهاند ایمان پیدا میکند. لذا، درجه ایمان هر فرد به حیات اخروی از طرفی بستگی دارد به درجه ایمان او به "اصل نبوت" و صدق گفتار پیامبران و از طرف دیگر بستگی دارد به اینکه سطح معارف انسان تا چه حد بالا باشد و تصورش از امر معاد و عالم آخرت چه اندازه صحیح، معقول و عالمانه باشد و تصورات جاهلانه در آن راه نیافته باشد (مطهری، 1380، ص 7).
1-3- مفهوم آخرتگرایی و شاخصهای آن
آخرتگرایی مفهوم و کیفیتی است که در پی عقیده و ایمان به آخرت و زندگی جاوید مطرح میشود و بهطوریکه گفته شد، آخرتگرایی به معنی تلبس به ارزشهای قرآنی و الهی است که ما را در مسیر الهی به پیش برد و از سقوط به جهنم هوی و هوسها نجات بخشد و اشاره شد که این معنی هرگز به مفهوم نفی دنیا نیست بلکه امکانات دنیوی را در راستای اهداف اخروی قرار دادن است و بالاترین هدف اخروی نیل به سعادت حقیقی است، در بهشتی که تنها بوسیله دین الهی بدست میآید.
بنابراین آخرتگرایی در نهایت، توجه به سعادت حقیقی در بهشت پروردگار است، لذا آنچه در قرآن و روایات وارده از ائمه معصومین علیهم السلام در باب صفاتی که انسان را وارد بهشت میسازد و او را در آن جایگاه رفیع و والا جای میدهد، آمده است میتواند بخوبی شاخصهای آخرتگرایی را نمایان سازد و دیدگاه اسلام را در باب نجات و سعادت ابدی روشن سازد.
با عنایت به این مطلب میتوان شاخصهای آخرتگرایی را به شرح ذیل برشمرد: ایمان و عمل صالح، تقوا، احسان و نیکوکاری، ترک هوا پرستی، صبر و تحمل در برابر شدائد، اخلاص، صدق و راستی، انفاق، تولی و تبری و اهتمام به نماز (مکارم شیرازی، 1372، ص 197).
این شاخصها و نشانهها تنها بخشی از شاخصها و نشانههای مفصلی است که میتوان برای آخرتگرایی نام برد. امّا بدلیل جامعیت و گستردگی و تأکید و تکرار روی این موارد در قرآن مجید، این شاخصها را میتوان شاخصهای عمده آخرتگرایی و معیار خوبی جهت سنجش مفهوم آخرتگرایی به حساب آورد. نکته دیگری که در اینجا قابل ذکر است مرتبط بودن و پیوستگی این نشانهها با یکدیگر است به عبارت دیگر جهت سنجش مفهوم آخرتگرایی نباید به تک تک یا برخی از این شاخصها توجه نمود بلکه باید دید آیا مجموعه این شاخصها وجود دارد یا خیر، بعنوان مثال نماز به تنهایی نمیتواند معیار سنجش باشد بلکه صدق و راستی و ادای امانت نیز در کنار آن و به همراه آن مطرح است. توجه به مجموع شاخص و نشانههاست که منافقان و دنیاطلبان را از آخرتگرایی و مؤمنان راستین مشخص میسازد.
2- جایگاه اصل آخرتگرایی در مکاتب مدیریت
جهت شناخت جایگاه آخرتگرایی در مدیریت در این قسمت پس از اشاره به مکاتب عمده مدیریت به ارزیابی جایگاه این اصل در آنها میپردازیم.
2-1- مدیریت اسلامی و جایگاه اصل آخرتگرایی در آن
بطوری که اشاره شد، آخرتگرایی چیزی نیست جز تلبس به ارزشهای قرآنی و الهی اسلام که ما را در مسیر الهی به پیش برده به سعادت حقیقی برساند. با عنایت به مفهوم صحیح مدیریت اسلامی که همان مدیریت بر پایه نظام ارزشی اسلام میباشد به خوبی روشن میشود که "مدیریت اسلامی" در حقیقت همان مدیریت بر مبنا و بر اساس "اصل آخرتگرایی" است و در حقیقت اصل آخرتگرایی پایه و اساس مدیریت اسلامی است، که در حوزه تئوریها و نظریهها، مبنای نظریهپردازیها و در حوزه عملکردها، کاملاً ناظر بر عملکردهاست. مروری بر الگویی از مدیریت اسلامی بر پایه اصل آخرتگرایی در دوران پیامبر(ص) ما را با جایگاه این اصل در مدیریت اسلامی آشناتر میسازد.
یکی از دستوراتی که بعد از تسلط پیامبر(ص) به جزیرة العرب، به ایشان داده شد، منع حضور مشرکان در مکه معظمه بود. این دستور تبعات اقتصادی داشت و یک سری ضرر و زیان به تجار مسلمان وارد میکرد، که قرآن خود، این معنا را منعکس کرده است که حکم ممنوعیت مشرکان از حضور در مکه صدمه اقتصادی را در پی دارد:
«ای کسانی که ایمان آوردهاید: مشرکان نجس و پلیدند و از امسال به بعد هیچ مشرکی حق ندارد در این منطقه وارد شود (و ورودشان به این منطقه ممنوع است)»[5] (سوره توبه، آیه 28).
«و اگر از فقر میترسید، خداوند هرگاه بخواهد شما را به کرمش بی نیاز میسازد، (و از راه دیگر جبران میکند؛) خداوند دانا و حکیم است»[6] (سوره توبه، آیه 28).
تعلیق فضل خدا، گویای آنست، گاه در یک مقطع، ممکن است موضعگیری ارزشی، به ظاهر، محدودیت مادی در پی داشته باشد، لیکن در دراز مدت، برکات مادی را نیز به همراه دارد (نقی پورفر، 1377، ص 118).
اگر مدیریت چه در سطح خرد (سازمان) و چه در سطح کلان (نظام و جامعه که یک سازمان اجتماعی گسترده است) نگاه آخرتگرایی داشته باشد، اینگونه حکم خواهد کرد. بنابراین در برنامهریزیها و خطمشیگذاریهای مدیریت، اصل، فرهنگ و معنویت و آخرتگرایی است و به دلیل کسب و حصول نفع اقتصادی هرگز نمیتوان از ارزشهای متعالی غفلت نمود و اصل آخرتگرایی را نادیده گرفت.
2-2- مدیریت غربی و جایگاه آخرتگرایی در آن
با مروری بر میراث به جا مانده از سیر تکوین نظریههای مدیریت، میتوان چهار مجموعه عمده رهیافتهای ذیل را متمایز ساخت:
الف) رهیافتهای سنتی که بر ارائه اصول جهانشمول برای کاربرد در وضعیتهای گوناگون، تأکید دارند (رضائیان، 1380، ص 41).
ب) رهیافتهای منابع انسانی که بر تأمین نیازهای انسانی، ایجاد گروه کاری و توجه به نقش عوامل اجتماعی در محیط کار تأکید دارند (رضائیان، 1380، ص 49).
پ) رهیافتهای کمّی (علم مدیریت) که بر اهمیت استفاده از فنون ریاضی برای حل مسائل مدیریتی تأکید دارند (رضائیان، 1380، ص 58).
ت) رهیافتهای سیستمی و اقتضایی که بر ضرورت اتخاذ دیدگاه سیستمی و تفکر اقتضایی در تحلیل مسائل مدیریتی تأکید دارند و تعهدات جاری نسبت به کیفیت و عملکرد عالی را مورد توجه قرار میدهند (رضائیان، 1380، ص 61).
هر یک از این رهیافتها و نظریهها دارای محدودیت خاص خود میباشند و در مجموع کمتر فراتر از انسان (کارکنان)، ساختار (سازمان) و روابط با محیط خود راه میپویند.
گفتنی است مکتب تجربی افراطی پوزیتویسم که در اوائل قرن نوزدهم میلادی بنیان نهاده شده و سایر فلسفههای حسی و تجربی صرف هم سنخ آن، بیشترین تأثیر را در جوامع غربی و بخصوص بر سیر تحولات و پیشرفتهای علمی گذاشت. شگفتآور اینکه خود اگوست کنت که چنین مکتبی را بنیان گذاشت و اعتقاد داشت که مفاهیم انتزاعی علوم که از مشاهده مستقیم بدست نمیآید متافیزیکی و غیر علمی میباشد، سرانجام به ضرورت دین برای بشر، اعتراف کرد ولی معبود آنرا "انسانیت" قرار داد و خودش عهده دار رسالت این آئین شد! آئین انسانپرستی که نمونه کامل اومانیسم است، در برخی کشورها پیروانی پیدا کرد که رسماً به آن گرویدند.
نتیجه گسترش این اندیشهها و اعتقادها این شد که در فرهنگ جوامع سرمایه داری، نوع سلطه و حاکمیت مفاهیم و باورهای اومانیستی مشاهده میشود. نظریه پردازان اومانیست به دلیل عدم آشنایی با مکاتب توحیدی؛ تصویری از انسان در ذهن دارند که هالهای از توهمهای بشری آن را فرا گرفته است؛ در واقع در نظریههای انسانشناسی «انسان موجودی است مجهول»؛ به همین دلیل فرهنگ جوامع غربی با نوعی نسبیت در مفاهیم ارزشی مواجه گشته است؛ یعنی باورهای جوامع مذکور در مورد میزان و ماهیت ارزش «پدیدهها» تابعی از وضعیت «زمان» و «مکان» موجود شده است؛ به این ترتیب قدرت محوری را در ارزشگذاریها به قدرتهای غیر الهی مسلط بر جوامع خود واگذار کردهاند (رضائیان، 1380، ص 9).
اما چنانکه گفته شد اصل آخرتگرایی، اصلی است که از ایمان به معاد و حیات ابدی سرچشمه میگیرد و ناظر بر اجرای ارزشهای مطلقی است که در دین آمده است. آخرتگرایی به تمام معنی کلمه در التزام به دین مبین اسلام و عمل به ارزشهای الهی آن تجلی مییابد؛ البته ایمان به آخرت، عقیدهای نیست که مختص به اسلام باشد، ایمان به آخرت پس از ایمان به خدا مهمترین عقیده همه ادیان الهی بوده است و آداب و رسوم خیلی از اقوام و ادیان نیز نشان از عقیده آنها به زندگانی پس از مرگ دارد. بنابراین با توجه به شدت و ضعف ایمان و عقیده به آخرت و کیفیت نظام ارزشی، میتوان در ادیان دیگر نیز شاهد آثار و پرتوهایی از آخرتگرایی بود هر چند بدلیل ظرافت، گستردگی و متقن بودن نظام ارزشی اسلام، آخرتگرایی به معنی واقعی کلمه در راستای حرکت در چارچوب نظام ارزشی اسلام معنی مییابد. امّا در جایی که نه تنها سخنی از دین نیست بلکه تأکید بر حذف دین میباشد، چگونه آخرتگرایی میتواند مفهوم و معنا پیدا کند؟ اینگونه است که در مدیریت غربی اصل آخرتگرایی از جایگاه و منزلتی برخوردار نیست، چرا که دین و اعتقادات دینی را قضایایی پوچ و بی معنا قلمداد مینماید. از این رو است که هر یک از تئوریها و نظریههای غرب دارای محدودیت خاص خود میباشند و این البته بدلیل محدودیت تفکر حاکم بر فضای اندیشه اندیشمندان مدیریت غربی است. ذکر این نکته در اینجا جالب و بلکه ضروری است که پس از گذشت حدود یک قرن از آغاز مطالعات سازمان یافته مدیریت در غرب و بخصوص ایالات متحده آمریکا، پژوهشها حاکی از آن است که سازمانهای اثربخش فرهنگهایی قوی بههمراه یک دسته ارزشهای مشترک دارند و یک نمونه از فرهنگهای سازمانی قوی را در سازمانهای مذهبی میتوان مشاهده نمود (رابینز، 1379، ص 384). هر چند کسب نتایج دقیقتر و بررسی گستردهتر نوع رابطه بین دین و اثر بخشی سازمان نیازمند تحقیقات و پژوهشهای جداگانهای است که باید انجام شود امّا تا بدینجا نیز میتوان به خوبی به ارتباط بین دین و فرهنگ دینی و اثر بخشی سازمان پی برد. این در حالیست که هدف پژوهشهای منسجم در زمینه مدیریت که یک قرن بیش بدون در نظر گرفتن دین و اعتقادات دینی در غرب آغاز شد، «اثر بخشی سازمان» بوده است.
2-3- مدیریت ژاپنی و جایگاه آخرتگرایی در آن
مقصود از مدیریت ژاپنی، نظام خاص مدیریتی است که در کشور ژاپن بکار گرفته میشود. با مروری بر ویژگیهای مدیریت ژاپنی، بهتر میتوان این مدیریت را شناخت. این ویژگیها عبارتند از:
الف) اعضای اصلی یک شرکت کارکنان آن هستند نه سهامداران آن.
ب) در نگرش به ساختار مدیریت ژاپن نکته مهمی که در وهله نخست جلب توجه میکند این است که تنها چند تن صاحب کلیه سهام شرکتها و کارخانجات نیستند، بلکه سهام کارخانجات و شرکتهای ژاپن به صورت بسیار وسیع بین عده زیادی از سهامداران جزء تقسیم شده است (ماتسوموتو، 1371، ص 39).
پ) پدیده دیگری که در نگاه به ساختار مؤسسات ژاپنی جلب توجه میکند، سرمایهداری متقابل است، بدین معنی که شرکتهای مختلف بصورت متقابل و زنجیرهای در سرمایه یکدیگر شریک هستند.
ت) در ژاپن نرخ سود سهام برای ارزیابی عملکرد مؤسسه دارای اهمیت است، امّا فقط به عنوان یکی از عوامل مؤثر در ارزیابی و نه بیشتر از سایر عوامل. در ژاپن مدیری که قادر به نوآوری نباشد و یا کارگران را برای دستیابی به سود بیشتر اخراج کند، اعتبار چندانی ندارد.
ث) در حقیقت قلب تپنده مؤسسات ژاپنی، کارگران و کارکنان هستند که در تمام امور مؤسسه همفکری و مشارکت دارند.
ج) ساختار شرکتهای ژاپنی و روشهای مدیریت ژاپنی بگونهای عمل میکند کارکنان را با اهداف شرکت، دقیقاً هماهنگ و همسو میسازد بطوری که کارکنان ژاپنی، هدف شرکت را هدف خود را میدانند.
چ) نوع نگرش و بها دادن فوقالعاده به منابع انسانی و افراد در مدیریت ژاپنی جالب توجه است؛ با چشمپوشی از حالتهای نادر میتوان گفت که تنزل مرتبه به طول کلی وجود ندارد. در عوض ترفیع با تأخیر از جهت انگیزشی مؤثرتر است (انوهارا، 1370، ص 85).
با توجه به تعریفی که از آخرتگرایی ارائه شد، بدیهی است این اصل به معنای واقعی کلمه فقط در مکتب مدیریت اسلامی است که از جایگاه و منزلت ویژه خود برخوردار است و در دیگر مکاتب مدیریتی نمیتوان چنین جایگاهی را برای آن یافت. هر چند بهطوریکه اشاره خواهیم کرد مکتب مدیریت ژاپن بسیار متأثر از تعالیم برخی ادیان بوده که هر چند این ادیان، ادیان الهی و آسمانی نبودند امّا بهرههایی از اعتقاد به عالمی فراتر از صرف عالم ماده و دنیا، داشتهاند. اصولاً تأثیر فرهنگها، اعتقادات دینی، ملی و غیره در مکاتب مدیریتی امری مبرهن و غیر قابل اجتناب است.
دین ملی ژاپن شینتو میباشد که حدود یکصد میلیون پیرو دارد و دین بودایی نیز به عنوان دین شخصی برخی از ژاپنیها در کنار شینتو قرار دارد. از ویژگیهای مهم دین شینتو حس میهنپرستی است؛ شینتو، بر خلاف تائو که برخی دیگر از مردم کشورهای آسیایی پیرو آن هستند و بیاعتنایی را اشاعه میدهد، فعالیتهای خلاق و پیشرفت را رواج میدهد (اسماعیل پور، 1376، ص 86).
با تأمل در مدیریت ژاپنی و رفتار ژاپنیها در سطح فردی، در سطح کار و شرکت و مؤسسه و در سطح ملی، میتوان به تأثیر تعالیم ادیان مختلف پی برد. اهمیت فوقالعاده ژاپنیها به کسب دانش مفید و تجربه لازم، اهمیت فوقالعاده به منابع انسانی بخصوص در کار، رفتار ژاپنیها در جنگ جهانی دوم (بعنوان نمودی از حس میهنپرستی)، راه یافتن نگرش به خانواده به سازمانها که خود موجب همکاری و بهره وری بیشتری شده است (باز بعنوان نمود دیگری از حس میهنپرستی) و غیره را میتوان متأثر از مجموعه اعتقادات دینی و مذهبی و رسوم و فرهنگها دانست. البته ادیان و آئینهای دیگری نیز در طول تاریخ به ژاپن وارد شدهاند که قطعاً آن آئینها نیز در آداب و رسوم و وضعیت فعلی جامعه ژاپن مؤثر بودند مانند، آئین کنفوسیوس، ماهایانا و غیره که بدلیل اهمیت فوقالعاده دو دین مذکور فوق یعنی شینتو و بودا و گرایش و اعتقاد بیشتر جامعه ژاپن به این دو دین در اینجا، تنها به آن دو اشاره شد.
به هر حال مجموعه این شرایط باعث شده، مدیریت ژاپنی که با توجه به همه این مفروضات و ارزشها اعمال میشود، مدیریتی متمایز از مکاتب مدیریتی غرب باشد. مدیریتی که از اهمیت و ارزش فوقالعاده قائل شدن برای سرمایه و ثروت فراتر رفته به گرایشها و انگیزههای نیرومندتری در وجود بشر توجه کرده و در نتیجه در رقابت با مکاتب مدیریتی غرب گوی سبقت را ربوده و بنا به اظهار نظر کارشناسان و اندیشمندان مدیریت در موقعیت و مرتبه بالاتری قرار گرفته است و بعنوان یک مکتب مدیریتی مطرح، شناخته شده است.
مدیریت راهبردی
مدیریت کیفیت
مدیریت اسلامی
مدیریت جهادی
مدیریت فنآوری اطلاعات
مدیریت منابع انسانی
مدیریت پروژه
مدیریت بهره وری
مدیریت بحران
خلاقیت و نوآوری
بازاریابی و CRM
مدیریت زنجیره تامین
مدیریت تولید و عملیات
مهندسی ارزش
مدیریت اقتصادی و مالی
مدیریت مشارکتی
مدیریت آموزشی
مدیریت کارآفرینی
مدیریت زمان
مدیریت تغییر
مدیریت بازرگانی
مدیریت استعدادها
مدیریت توسعه
مدیریت ریسک
آینده پژوهی
ارزیابی عملکرد
مبانی سازمان ومدیریت
مفاهیم نوین در سازمانها
حسابرسی و حسابداری
تصمیم گیری و تصمیم سازی
ساختار و معماری سازمانی
جنبش نرم افزاری تولید علم
تعالی و بالندگی سازمانی
مدیریت شهری
اقتصاد مهندسی
توانمندسازی
تئوری فازی
انگیزش
رهبری
مهندسی مجدد
مهندسی سیستم ها
فرهنگ و جو سازمانی
سازمانهای یادگیرنده
شبکه های عصبی
اخلاق در سازمان
مدیریت فناوری
مدیریت عملکرد
مدیریت بومی
مقالات ترجمه شده
مقالات روح الله تولایی
مورد کاوی
مدیریت R & D
مدیریت دولتی
برنامه ریزی
رفتار سازمانی
مدیریت صنعتی
بودجه بندی
مدیریت خدمات
تعاونی ها
الگوبرداری
مشاوره مدیریت
طرح تجاری
شرکتهای مادر
برنامه ریزی
قیمتگذاری
هزینه یابی
شبیه سازی
سلامت اداری
تجارت الکترونیک
بنگاه های کوچک و متوسط
مدیریت ایمنی و بهداشت
تئوری پردازی درمدیریت
خصوصی سازی
هوش هیجانی
سازمان ها چابک
سازمانهای مجازی
مدیریت فرهنگی
مدیریت گردشگری
عدالت سازمانی
روش شناسی تحقیق
پرسشنامه های مدیریتی
مدیریت مذاکره
آرشیو
متن کامل جزوات درسی
دانلود کتاب های مدیریت
آدرس دانشگاههای جهان
KnowledgeManagement
Strategic Management
Marketing
..::""بسم الله الرحمن الرحیم""::.. ««لکل شیء زکات و زکات العلم نشره»» - دانش آموخته دکتری تخصصی مدیریت تولید و عملیات دانشگاه علامه طباطبائی و فارغ التحصیل فوق لیسانس رشته مدیریت صنعتی و معارف اسلامی دانشگاه امام صادق علیه السلام هستم. پس از سال ها پریشانی از " فقدان استراتژی کلان علمی" که خود مانع بزرگی سر راه بسیاری از تدابیر کلانِ بخشی محسوب می شد، هم اکنون با تدبیر حکیمانه مقام معظم رهبری چشم انداز 20 ساله جمهوری اسلامی ایران مبنای ارزشمندی است که بر اساس آن بتوان برای تعیین تکلیف بسیاری از تصمیمات و امور بر زمین مانده چاره اندیشی کرد. در ابتدای این چشم انداز آمده است : " ایران کشوری است با جایگاه اول علمی ، اقتصادی، ..." مشاهده می شود که کسب جایگاه نخست در حوزه های علم و دانش، آرمان مقدم کشورمان می باشد. این حقیقت، ضرورت هدایت دغدغه خاطرها و اراده ها و توانمندی ها به سوی کسب چنین جایگاهی را روشن می سازد. جهت دستیابی به این چشم انداز، برنامه ریزی ها، تصمیم گیری ها، تدارک ساز وکارهای متناسب و اولویت بندی آن ها، تعاملات و تقسیم کارها و ... جزء اصول و مبانی پیشرفت و توسعه تلقی می شوند. اولین گامی که جهت توسعه دادن مرزهای علم باید طی کرد، یادگیری حدود مرزهای علم می باشد. بر این اساس اینجانب به همراه تعدادی از دوستانم در دانشگاه امام صادق(ع) و دیگر دانشگاه ها جهت ایجاد یک حرکت علمی و ایفای نقش در جنبش نرم افزاری تولید علم بوسیله معرفی سرحد مرزهای علم و دانش ، اقدام به راه اندازی "پایگاه مقالات علمی مدیریت" نمودیم. هم اکنون این پایگاه بیش از 4200 عضو پژوهشگر و دانشجوی مدیریت دارد و مشتاق دریافت مقالات علمی مخاطبین فرهیخته خود می باشد. کلیه پژوهشگران ارجمند میتوانند جهت ارسال مقالات خود و یا مشاوره رایگان از طریق پست الکترونیک tavallaee.r@gmail.com مکاتبه نمایند.